Balvanija je odprta!

posted in: Events, Novice | 0

Minuli četrtek, 22. oktobra, smo dočakali otvoritev Balvanije, novega, svežega in modernega balvanskega plezalnega centra v Ljubljani, za Bežigradom.

Na otvoritveni slovesnosti, ki jo je povezoval znani slovenski glasbenik in raper Darko Nikolovski, je z atraktivno točko plesa na tkaninah najprej nastopila Maruša Conič. V nagovoru pa je glavi protagonist in idejni vodja Balvanije, Miha Hribar predstavili vizijo centra in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri uresničitvi projekta. Posebna zahvala je veljala njegovima plezalnima mentorjema Andreju Kokalju in Borutu Kavzerju, ki sta tudi nagovorila zbrane, Miha Hribar pa je predstavil svojo več kot 20 let trajajočo plezalno pot. Sledilo je slovesno rezanje traku, v tem primeru plezalne vrvi, potem pa so člani slovenske plezalne reprezentance v revialni tekmi otvorili še plezalno steno. Ko je prvi med njimi, Urban Primožič, uspel uspešno preplezati 5 od skupno 10 določenih balvanskih problemov, je bila stena odprta in na voljo tudi vsem gostom, ki so se na ta dan želeli preskusiti na njej v družbi najboljših slovenskih plezalcev.
Plezalna zabava ob hrani, pijači in zvokih DJ Zhe je trajala še pozno v noč, saj se navdušenje nad ponujenimi plezalnimi užitki kar ni hotelo poleči.

Plezalni center Balvanija se ponaša s kar 350 kvadratnimi metri povsem nove plezalne stene in z več kot 5.000 plezalnimi oprimki. V Ljubljano prenaša koncept modernih plezalnih centrov iz tujine, kjer so se trendi v zadnjih letih obrnili močno v smer kvalitetne komercialne ponudbe tako programov kot tudi same infrastrukture. Balvansko plezanje je oblika športnega plezanja, ki je po besedah plezalnih navdušencev bistveno bolj intenzivna, zanimiva in dostopnejša od običajnega plezanja, kjer se plezalci varujejo z vrvjo. Plezalne površine v Balvaniji je oblikoval Miha Hribar, pri gradnji pa je sodelovalo mizarsko podjetje Trepetlika d. o. o. iz Mengša, ki se je izkazalo z res kakovostno opravljenim delom. Nabor oprimkov na stenah je plod sodelovanja z izjemnimi slovenskimi proizvajalci in plezalci, kot so Lapis, Morpho, Samsara in SFS.

Bistvena novost v Balvaniji pa je nabor plezalnih smeri in sistem postavitve. Fantje so se namreč odločili za sistem po barvni lestvici, kjer posamezna barva predstavlja le določen razpon težavnosti. Tako je na primer modra barva oprimkov najlažja izmed vseh in predstavlja razpon ocene od 5A do 5B. Vsega skupaj je 8 barvnih stopenj, od modrih – najlažjih do belih oprimkov, ki so najtežje preplezljivi. Druga novost pa je elegantno ločen del stene poimenovan »Šutalnica«, ki je namenjen širokemu naboru vodenih plezalnih vadb in programom plezalnih šol ter naprednejšim treningom.

Ponudba plezalne šole Balvanija sestavlja pester nabor različnih programov tako za začetnike, vse starosti otrok od 4. leta dalje, kot tudi za rekreativce in vse druge plezalce in plezalke, ki si želijo napredka in še več plezalnega znanja.

Balvanski center Balvanija od ponedeljka, 26. oktobra dalje obiskovalce pričakuje vsak dan od 15.00 do 22.30. V tednu od 26. do 30. oktobra pa ponujajo teden odprtih vrat za vse vrste tečajev. Več informacij o celotni ponudbi in preostalih akcijah lahko najdete na njihovi spletni strani www.balvanija.si

Ekipa plezalnega centra Balvanija